Speedway

Speedway är en sport där man på rundbanor kör på ett docerat underlag av grus och till viss del även lera. En match mellan två speedwaylag består av två lag med sju förare i vardera lag som kör 14 heat samt en final. Tidigare kördes 16 heat men detta ändrades 2011.

speedway

Om man nämner speedway utan för Europa så kommer man dock att tro att du syftar till något helt annat än den speedway som körs här. Speedway syftar nämligen till tävlingar för bilar eller motorcyklar på asfalterade racingbanor där det går att köra väldigt fort – därav namnet speedway. Det kan även syfta till motorvägar där det körs med hög hastighet.

Poängräkningen i speedway går till som så att den som kommer på plats ett i heatet får tre poäng, tvåan får två poäng och trean får en. Den fjärdeplacerade får således noll poäng. Ni kanske har hört uttrycket ”en femetta”, det kommer ursprungligen från skyttesporten, men har anammats av speedwaysporten och sen blivit ett allmängiltigt uttryck för en seger. I speedway innebär det kort och gott att man i en lagmatch kommer etta och tvåa inom laget och får således fem poäng medan det andra laget med sin tredjeplats bara får en poäng. Det blir alltså poängfördelningen 5-1 – en femetta.

Den speedwayförare som fortfarande är mest känd här i Sverige är den legendariske Tony Richardsson som under sin aktiva tid exempelvis vann fem individuella guld i världsmästerskapsserien. Med sitt breda dalmål blev han genom Robert Gustavssons pricksäkra imitationer på diverse idrottsgalor folklig och deltog senare också i let’s dance i TV4, där han kom på andra plats.