Säkerheten först

Vi tar ofta säkerheten för givet när det gäller vår kära racer. En förutsättning för att vi överhuvudtaget skall kunna överleva i trafiken är bilbromsarna. Låt oss inte vara alltför tekniska; det går nämligen att testa och se om dina bromsar är dugliga utan att gå in i en djupare teorier om bromsarnas autonomi. Börja helt enkelt logiskt med att testa och observera hur dina bromsar ter sig.

bromsarDetta gäller oavsett om det handlar om din egen personbil eller om det handlar om din tävlingsbil – kanske ännu viktigare då eftersom hastigheterna är högre. Här får du lite allmänna tips om hur du kan hålla dig på den säkra sidan.

Ett enkelt knep inför dagen då du exempelvis skall besiktiga din bil är att först trycka ned bromspedalen och uppmärksamma hur bromsen reagerar. Om fallet är att bromsen tar alldeles för långt ned så tyder det på att bromsarna har förslitits en aning och måste justeras. Kanske känner du också att bromsen sjunker för långsamt trots att den nått det läge som egentligen skulle utgjort botten så tyder det på det kan vara en läcka i bromssystemet. Detta bör ses som mycket allvarligt och du bör omedelbart lämna in bilen för ett grundligt arbete med bromssystemet. Slutligen, om din pedal känns som om det studsar uppåt med en fjädereffekt beror det troligen på lufttrycket i bromsarna. Se även till att din bilverkstad åtgärdar problemet.

Se till att du alltid testar bromsarna när du kör på vägen. Om bilen kommer lite på sniskan så är det ett tecken på att den bör lämnas in på verkstaden. Vidare om du tvättat bilen så bör du direkt efter rengöringen testa bromsarna. Stora mängder vatten som tränger in har i regel en negativ inverkan på bromssystemet.

En befogad fråga är om det går att åtgärda bromsarna själv? Självfallet är det möjligt. Det krävs dock att man är händig och vet var bromsskivorna och bromsbeläggen sitter samt hur de är funtade. När du väl kommit så långt att du lossat på bromsskivan under hjul och däck så för du därefter bort bromsbeläggen. Sedan skruvar du upp locket till bromsvätskan varefter du trycker tillbaka okets kolv med ett lämpligt verktyg. Byt ut skivan och lägg till de nya bromsbeläggen. Bromsbelägg och skivor kan du enkelt köpa online till exempel på Mekanika. Testa sedan bromsarna genom att trycka ned pedalen och kontrollera samtidigt bromsvätskan.

Det sistnämnda är endast en ytlig beskrivning av hur processen går till när man byter bromsar på bilen. I realiteten krävs det att man har betydligt större erfarenhet av bilen autonomi. Det är inte fel att man sätter sig in i det funktionella när det gäller bromsar men känner du att du inte riktigt har tid och orken att grävar djupare i problemet så använd de enkla knepen ovan för att testa och observera dina bromsar. Låt sedan proffsen på verkstaden göra resten av arbetet.